14 personer starka och snabbt växande byrån OWL håller till i en före detta klubbstuga bredvid skidstadion i Östersund. Här utför de avancerad rådgivning på ett sätt som många nog tror är reserverat för storbyråerna.

Det var Markus Ödbrings fru, konstnären Linda Petersson Ödbring, som pushade på för att de skulle flytta hem till Östersund. Markus hemstad alltså. Linda själv är ölänning. Markus hade bott i Stockholm i många år, av vilka tio hade spenderats på EY.

– Jag hade en lång bakgrund inom transaktionsrådgivning och många tankar på hur jag skulle vilja jobba. Genom att flytta hem och starta OWL fick jag möjligheten att i lugn och ro bygga upp en verksamhet efter eget huvud, säger Markus Ödbring.

Rådgivning stor del av affärsidén

OWL har inget analogt bagage att släpa på, eftersom hela verksamheten har varit digital från dag ett. Byrån har heller ingen förflyttning att göra från kontering till rådgivning, eftersom rådgivning var en stor del av affärsidén bakom att över huvud taget starta OWL. En stor marknad för Markus och kollegorna är due diligence, eller företagsbesiktningar. Ibland handlar det om företag med uppemot en miljard i omsättning, men oftast rör granskningarna företag som ska säljas eller köpas och som har en omsättning mellan 50–300 miljoner kronor.

– Transaktionsrådgivning är traditionellt en Big 4-grej, men särskilt för de mindre bolagen kan det vara viktigt att ha en samarbetspartner som de kan identifiera sig med. Vi är också de enda i vårt geografiska område som håller på med den här typen av rådgivning och vi är många gånger bättre riggade än en storbyrå att ta hand om mindre och medelstora företag. Fördelen med oss är att vi är snabbfotade. Vi kan ta beslut snabbt om vi kan ta ett jobb eller inte, och vi sätter ihop ett team som jobbar effektivt. Vi får våra kunder att känna sig prioriterade, säger Markus.

Jobbar färre timmar och åker mer skidor

Han började som ensamföretagare, men efter fyra år med dubblade omsättningar har OWL i dag blivit 14 personer.

– Det absolut viktigaste för mig som VD är att rekrytera rätt personer. Jag vill ha folk med ambition att utvecklas och ta mycket eget ansvar. Vi har ingen karriärtrappa på samma sätt som storbyråerna men målet är att utvecklingen på OWL ska vara minst lika häftig. Fast här så jobbar du betydligt färre timmar...och åker mer skidor, säger Markus.

Han beskriver skämtsamt medarbetarna som ett gäng avdankade längdskidåkare. Många av dem utnyttjar byråns läge intill skidstadion genom att ta en skidtur under lunchen eller efter jobbet. Teambuildingen kan bestå av hela byrån deltar i ett motionslopp i skidskytte. Och efter skidpassen kan ”owlarna” ta igen sig i spapoolen och bastun på källarplanet, med utsikt mot Åreskutan.

Due dilligence i naturnära miljö

Flera av medarbetarna är liksom Markus ”hemvändare”. Gustav Sjödin växte upp i Östersund men arbetade i många år på PwC i Stockholm, först med revision sedan inom transaktionsrådgivning. Han trivdes bra, men började så småningom längta efter en förändring.

– Jag saknade närheten till naturen och enkelheten i Östersund. Här är det så mycket lättare att bara ge sig ut, säger Gustav Sjödin.

När han fick kontakt med Markus så gjorde han slag i saken och flyttade hem. Gustavs arbetsuppgifter är förvånansvärt lika de han hade i storstaden.

– Jag jobbar fortfarande med due diligence och företagsförsäljningar, men på OWL får jag ta större ansvar för helheten, på en större byrå blir du mer nischad. Mitt jobb på OWL består av att analysera siffror men jag är också ute och intervjuar kunder och tar ansvar för att alla parter blir nöjda med en affär, säger Gustav Sjödin.

Sköter ekonomifunktionen åt företag

Men OWL:s verksamhet vilar på fler ben än företagsbesiktning och transaktionsrådgivning. Den första som Markus anställde var redovisningsekonomen Emma Sigurd. Hon har med tiden kommit att axla uppdrag som CFO på konsultbasis för företag i trakten.

– För många mindre företag är det väldigt attraktivt att köpa in tjänsten ekonomiansvarig i stället för att anställa någon. Vi kan sköta löneadministration och bokföring och dessutom ge dem råd kring skatt och företagsutveckling, säger Emma Sigurd.

För ett par år sedan utökade OWL sitt redovisningsteam med Petra Olofsson, auktoriserad redovisningskonsult med bakgrund som chef för redovisning på EY i Östersund. För närvarande hjälper Petra Olofsson ett par börsnoterade bolag med hela deras ekonomifunktion och rapportering samt årsredovisning och koncernredovisning, och har också några lokala bolag som hon hjälper med bland annat koncernredovisning enligt K3, samt konverteringar från K2 till K3.

– Jag gillar variationen av att jobba både för mindre lokala aktörer och börsnoterade bolag och det är väldigt tillfredsställande att kunna fortsätta jobba med kvalificerade uppgifter trots att jag lämnat Big 4. Det är också väldigt spännande att få vara en del av OWL:s tillväxtresa, säger Petra Olofsson.

Relationsbyggare ska hitta nya kunder

Målet för framtiden är att fortsätta växa och bli ännu bättre på att marknadsföra sig själva. Därför rekryterade Markus Ödbring för en tid sedan Anders Ingebrand som har sin bakgrund inom bankvärlden och bland annat varit bankchef på Nordea i Östersund.

– Anders har jättemycket kunskap om finansvärlden och företagsrådgivning, men han är ju varken revisor eller redovisningskonsult, utan mer en relationsbyggare som ska hjälpa oss att hitta nya kunder och växa, säger Markus Ödbring.

Tillväxtmålen till trots behåller också OWL ett annat mål: att ha balans mellan arbete och fritid.

– Vi ska inte bara vara nära naturen, vi ska ha tid att vistas i den också.

Dan Håfström